Artikel

5 tips om verzuim te voorkomen

5 tips om verzuim te voorkomen

Bespaar op emotionele en financiële schade

Ziekteverzuim is voor veel bedrijven een groot risico. Naast alle emotionele schade kan het veel geld kosten. De kosten voor een gemiddelde verzuimdag zijn 250 euro. De duur van verzuim door psychische klachten is gemiddeld 180 dagen. De verzuimkosten per werknemer die uitvalt door psychische klachten komen dan gemiddeld uit op 45.000 euro. Hoe kun je dat voorkomen? Lees onze 5 tips om jezelf en je personeel fit te houden en flink te besparen op de kosten van ziekteverzuim.

Met de Week van de Werkstress van 12 tot 15 november 2018 voor de deur, is dit een goed moment om daar extra aandacht aan te besteden en te gaan besparen op de emotionele en financiële schade van verzuim!

Het meeste verzuim is psychisch

Wist je dat 65 procent van het verzuim niet fysiek maar psychisch is? Dat blijkt uit recent onderzoek. Bij verzuim met een psychische oorzaak kun je denken aan overspannenheid, een burn-out, depressie of een angststoornis. Ook leidt het hanteren van grenzen en de werk-privé-balans vaak tot klachten.

1: Grijp op tijd in

Signaleer psychische klachten op tijd. De klachten herkennen is één, stappen ondernemen is een ander verhaal. Dit vinden veel werkgevers lastig. Zonde, want je kunt er de verzuimduur flink mee verkorten. Maar hoe?

Verzuimduur verkorten

Verzuim door psychische klachten duurt gemiddeld 53 dagen. Het verzuim door een depressie duurt nog flink wat langer: gemiddeld 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen. En wist je dat een  zieke werknemer 200 tot 400 euro per dag kost? Reken maar uit wat de schade kan zijn voor je bedrijf.

2: Signaleer vroegtijdig

Signaleer je de psychische of psychomatische klachten van jezelf of je werknemer in een vroeg stadium, dan kun je de verzuimduur met een derde verkorten. Dit komt neer op gemiddeld 17 dagen (bij een verzuimperiode van 53 dagen).

3: Herken de symptomen

Merk je dat jij / je werknemer minder functioneert? Dat hij zware belasting vermijdt? Zie je een duidelijke gedragsverandering? Dit kan wijzen op psychische klachten. Schakel hulp in om de eerste symptomen te herkennen en vroegtijdig gepaste maatregelen te nemen. Daarmee kan je grotere schade voorkomen.

Fysiek verzuim voorkomen

Iedereen is wel eens een paar dagen ziek, maar hoe kun je dit tot een minimum beperken? Een paar tips om ook fysiek verzuim te voorkomen:

4: Stimuleer gezond gedrag

Gezond eten is belangrijk om gezond te blijven. Stimuleer daarom een goede lunch. Niet iedere dag kroket op witte bolletjes, maar bijvoorbeeld volkoren brood, mager broodbeleg, fruit en verse groente. Zet een fruitschaal of snoeptomaatjes neer, zodat je personeel niet naar ongezonde tussendoortjes hoeft te grijpen.
 
Stimuleer je personeel om wat meer te bewegen. Moedig de werknemers aan de fiets te gebruiken voor het woon-werkverkeer. Stimuleer dat iedereen de trap neemt. Geef zelf het goede voorbeeld. Daarnaast kun je met korting bedrijfsfitness aanbieden, actieve bedrijfsuitjes doen of een gezamenlijke lunchwandeling maken. Zo breng je meer bewegen op een leuke manier onder de aandacht.

Tips over gezondheid gewaardeerd

Uit het Nationaal Onderzoek over Duurzame Inzetbaarheid van 2013 blijkt dat ongeveer de helft van de werknemers tips over gezondheid op prijs stelt, de andere helft vindt het een privézaak waar de baas zich niet mee moet bezighouden. Zorg dus dat je adviezen nooit dwingend worden en bied gezonder eten en beweging aan als keuze, niet als verplichting. Grote kans dat de personeelsleden die het aanvankelijk niet zagen zitten, er toch door worden aangestoken en vanzelf mee gaan doen.

5: Zorg voor een goede werkplek

Zorg voor een gezonde en schone werkplek, met voldoende (dag)licht, frisse lucht en planten. Planten filteren de lucht en hebben zo een positief effect op de gezondheid van je personeel. Het is vanuit de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek, waar je medewerkers geen gezondheidsklachten aan overhouden. 

Verzekeren

Helaas is niet al het verzuim te voorkomen. Je kunt wel een groot deel van de kosten voorkomen. Er zijn verschillende verzekeringen om je risico’s te dekken. Bijvoorbeeld een verzuimverzekering, een WGA eigenrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor werknemers.

Deze tips zijn gebaseerd op onderzoek van 365/ArboNed, promotie-onderzoek Petra Koopmans Rijksuniversiteit Groningen, TNO, promotieonderzoek Rob Hoedeman Universiteit Medisch Centrum Groningen en MKB-servicedesk.

Neem contact met mij op over het voorkomen van verzuim in mijn bedrijfTerug

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Laatste nieuwsartikelen: